Fatiha Suresi Meali
25 Temmuz 2024

Fatiha Suresi Meali


Fatiha Suresinin İnişi ve Anlamı

Fatiha Suresi, Müddesir Suresi'nden sonra Mekke'de indirilmiştir ve yedi ayettir. Kur'an'ın ilk suresi olduğu için "açış yapan" veya "açan" anlamına gelen "Fâtiha" adını almıştır. Diğer bir mana ise "Ana kitap" anlamına geldiği için "Ümmü'l-Kitâp" ve dinin esaslarını içeren anlamına geldiği için "el-Esâs" olarak bilinir. Ayrıca, İslam'ı ana hatlarıyla anlattığı için "el-Vâfiye" ve "el-Seb'u'l-Mesânî", kendisinde birçok sır bulunduğu için "el-Kenz" isimleriyle meşhurdur. Peygamberimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.), "Fâtiha'yı (namazda) okumayanın, namazı kabul olmaz" buyurmuştur. Bu nedenle, Fâtiha Suresi, bütün namazların her rekâtında okunmaktadır. Manası itibariyle Fâtiha, en büyük dua, münâcât ve yalvarıştır. Kulluğun eşi benzeri bulunmayan bir olan Allah'a yapılacağı, yardımın yalnızca Allah'tan olacağı, doğru yola ulaşmanın ve doğru yoldan ayrılmanın da Allah'ın iradesi ile olacağı, zira hayrın da şerrin de yaratanının Allah olduğu hususu bu surede ifade edilmiştir. Bu Kur'an, insanlığa sadece doğru yolu göstermek ve öğretmek için Hazreti Muhammed (s.a.v.) vesilesiyle bütün insanlığa indirilmiştir. Kur'an'ın içerdiği esaslar ana hatları ile Fâtiha'da mevcuttur. Çünkü Fâtiha Suresi'nde övgü, tazim ve ibadete layık olanın bir tek eşi benzeri bulunmayan Allah'ın varlığı, O'nun hakimiyeti, O'ndan başka dayanılacak ve güvenilecek başka bir gücün bulunmadığı anlatılır. Allah'tan, doğru yola varmak ve iyi insan olmak isteğinde bulunulur. Fatiha Suresi, çoğunluğa göre Mekke'de inmiş olup, hicretten önce indirilmiş 7 ayettir.

Fatiha Suresinin Önemi

Fatiha Suresi, namazların her rekâtında okunması nedeniyle bir ismi de "es-Salât" olan Fâtiha hakkında sahih bir hadiste şöyle buyurulmuştur: "Namazı kulum ile kendi aramda ikiye ayırdım. Bir yarısı benim, diğer yarısı kulumundur. Kuluma istediği verilecektir. Kul: "Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah'adır" dediği zaman, Allah: "Kulum bana hamd etti" buyurur. Kul da: "Rahman ve Rahim olan" dediği zaman; Allah: "Kulum bana senada bulundu" buyurur. Kul da: "Din gününün mâliki" dediği zaman, Allah: "Kulum beni yüceltti" buyurur. Kul da: "Ancak Sana kulluk eder, ancak Senden yardım dileriz" dediği zaman, Allah: "Bu benimle kulum arasında iki yarıdır. Kuluma istediği vardır" buyurur. Kul da: "Bizi doğru yola ilet. Nimet verdiğin kimselerin yoluna. Kendilerine gazap edilmiş olanların ve sapmışların yoluna değil" dediği zamanda Allah: "Bunlar kulumundur, kuluma istediği verilir" buyurur.

Fatiha Suresinin Arapçası: (Latin Harfleri ile Okunuşu)

Bismillahirrahmanirrahim.
Elhamdülillahi rabbil alemin.
Errahmanirrahim.
Maliki yevmiddin.
İyyake na'budu ve iyyake nestein.
İhdinas siratal müstakim.
Siratallezine en'amte aleyhim gayril mağdubi aleyhim ve leddallin. (Amin).

Fatiha Suresinin Türkçesi

Rahmân ve rahîm olan Allah'ın adıyla.
Hamd (övgü ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur.
O, rahmândır ve rahîmdir.
Ceza gününün mâlikidir.
Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.
Bize doğru yolu göster. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fatiha Suresi Tefsiri

Fatiha Suresi Tefsiri

Ruhuna El Fatiha Okumak

Ruhuna El Fatiha Okumak

Popüler İçerikler

Fatiha Suresi Meali

Fatiha Suresi Meali

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Arapça Fatiha Okunuşu ve Anlamı

Arapça Fatiha Okunuşu ve Anlamı

Fatiha Suresi Oku

Fatiha Suresi Oku

Fatiha Okunuşu ve Anlamı

Fatiha Okunuşu ve Anlamı

Fatiha Tefsiri Okunuşu ve Anlamı

Fatiha Tefsiri Okunuşu ve Anlamı

Fatiha Suresi Fazileti Nelerdir?

Fatiha Suresi Fazileti Nelerdir?